Coinbase во четвртокот објави документи за нејзино котирање на берзата NASDAQ со директно котирање.

Платформата за дигитално тргување го наведе креаторот на биткоин, Сатоши Накамота, како фактор на ризик при неговата примена – тоа е псевдоним што го користи личност или група луѓе кои ја создадоа најпопуларната криптовалута, пишува Инсајдер.

Ако се открие идентитетот на авторот, тоа може да предизвика пад на цените на биткоинот, се вели во извештајот на Coinbase.

Како значаен се споменува и личниот фонд на Bitcoin-и на Накамото, кој вкупно надминува милион монети. Во текот на февруари, еден биткоин вредеше повеќе од 50 000 американски долари.

Накамото може негативно да влијае на Coinbase, соопшти компанијата и може да го дестабилизира целиот пазар на криптовалути ако креаторот одлучи да ги пренесе своите биткоини, чија вредност се проценува на повеќе од 30 милијарди долари.

Креаторот на биткоинот бил првиот што ископал (рудник) криптовалута, а инвестицијата на Накамото во дигитална валута сочинува скоро 5% од целиот пазар на биткоини, бидејќи има само 21 милион биткоини што можат да се ископаат.

Вредноста на биткоинот во голема мера е водена од дефлаторни тенденции. Ако на пазарот беа објавени 1,1 милиони биткоини, цената на дигиталната валута скоро сигурно ќе паднеше, посочува Инсајдер.

Слично на тоа, биткоинот е пофален за неговата децентрализирана природа. Зад валутата не стои институција или индивидуа. Ако Накамото беше изложен, тоа би ја ставило валутата под еден субјект, што би можело да ги обесхрабри трговците кои ја купиле поради нејзината децентрализација.