Десетдневниот штрајк на работниците на „УПС“, компанија која доставува пратки во земјите низ целиот светот, би можел да ја чини американската економија 7,1 милијарди долари.

„Андерсон Економик Груп“ вели дека ударот на фирмите и потрошувачите ќе изнесува 4,6 милијарди долари, предизвикувајќи „значителна и трајна штета на малите бизниси, работниците во домаќинствата, самостојните претприемачи и онлајн трговците на мало низ целата земја“.

Останатите трошоци вклучуваат проценети директни загуби на „УПС“ од 816 милиони долари, како и 1,1 милијарди долари загубени плати за 340.000 членови на синдикатот на компанијата.

Другите трошоци ќе ги сносат добавувачите на „УПС“ и од изгубените даночни приходи.

Синдикатот соопшти дека ќе стапи во штрајк на 1 август доколку дотогаш не се постигне договор за нов договор.

Преговорите меѓу компанијата и синдикатот пропаднаа минатата недела со меѓусебни обвинувања од двете страни.