Швајцарија е прогласена за најдобро место во светот за привлекување и грижа за квалификувани работници четврта година по ред.

Земјата од Централна Европа ги остави Данска, Луксембург, Исланд и Шведска на светската листа за таленти на ИМД, објавена во четвртокот, емитувана од Си-Ен-Би-Си.

Швајцарија е пофалена за нејзиниот висококвалитетен образовен систем и фокусот на таленти, како и за можноста да привлече професионалци од странство со висок животен стандард и силни плати.

Данска се претстави добро во однос на еднаквите можности низ целото општество, а Луксембург се издвојува според постојаните инвестиции во својата работна сила во последните неколку години.

Еве ги првите 10 земји на списокот со 63 пазари, главно предводени од Западна Европа:

1. Швајцарија

2. Данска

3. Луксембург

4. Исланд

5. Шведска

6. Австрија

7. Норвешка

8. Канада

9. Сингапур

10. Холандија

САД се рангираше на 15-то место, веднаш зад Германија (11), Австралија (13) и Хонг Конг (14). Ирска е на 18-то место, Тајван на 20-то и Велика Британија на 23-то место.

На дното се наоѓаат Русија, Бугарија, Мексико, Романија, Колумбија, Бразил, Венецуела, Словачка, додека Индија и Монголија се последни на списокот.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк