Швајцарската банка УБС денеска објави дека во третиот квартал од јуни до септември забележала голема загуба од 785 милиони долари.

Загубата делумно се должи на трошоците за спас на банката Credit Suisse, кои изнесуваат две милијарди долари.

Во исто време, UBS пријави голем прилив на нови средства на клиентите, така што акциите на оваа банка на берзата во Цирих пораснаа за четири отсто, пренесува CNN (CNN).

Во соопштението се наведува дека UBS Group во наведениот период привлекла нови депозити во износ од 33 милијарди долари, при што две третини од оваа сума доаѓаат од стари клиенти на Credit Suisse.

„Нашите клиенти продолжуваат да ни веруваат. Ние сме оптимисти за нашата иднина“, изјави извршниот директор на UBS, Серџо Ермоти.

Врз основа на објавените податоци, аналитичарите на Дојче банк Бенџамин Гој и Шарат Кумар сметаат дека УБС имал уште еден добар квартал и ги повикуваат инвеститорите да купат акции од оваа банка.