-Некои бизниси претрпеа тешки времиња. Некои луѓе имаа потешкотии да најдат работа и да ги задоволат основните потреби, рече Си во телевизискиот говор, јави Си-Ен-Ен.

Изјавата доаѓа во критично време за втората по големина економија во светот, која се бори со структурно забавување обележано со слаба побарувачка, зголемена невработеност и нарушена деловна доверба.

-Ќе го консолидираме и зајакнеме моментумот на економското закрепнување, рече Си во говорот што го објавија и државните медиуми.

Неколку часа пред говорот на Си, Националното биро за статистика (НБС) ја објави својата месечна анкета за индексот на менаџери за набавка, која покажа дека фабричката активност падна на шестмесечен минимум во декември.

Масивниот производствен сектор во земјата беше слаб во поголемиот дел од 2023 година. Кинеската економија се соочува со низа проблеми, вклучително и продолжен пад на становите, рекордно висока невработеност кај младите, тврдоглаво ниски цени и зголемен финансиски стрес врз локалните власти.

Пекинг се бори да го оживее растот и да ја зајакне вработеноста откако минатата година воведе низа мерки за поддршка и вети дека ќе ја заостри фискалната и монетарната политика во 2024 година.