Земјоделскиот аналитичар Жарко Галетнин, по повод средбата меѓу рускиот и турскиот претседател Владимир Путин и Реџеп Ердоган во врска со договорот за жито, рече дека не е премногу оптимист оти Русија ќе ги деблокира црноморските пристаништа, а Србија, без оглед на ситуација, мора да најде сериозен извозен „вентил“ за неговата пченица.

„Сите карти се во рацете на Путин, малку зависи од Западот“, изјави Галетин за Танјуг.

На прашањето дали може да се очекува делумен договор меѓу Путин и Ердоган и дали Турција може да биде најголемиот победник во целата приказна, тој вели дека Турција има сериозен интерес.

Тој потсетува дека маргината на ризик во црноморскиот басен е толку висока, како и превозните такси за минување низ Босфор, што Турците имаат сериозен интерес.

Посигурен ми се чини делумен договор меѓу Русија и Турција отколку договор за деблокирање на пристаништата на Црното Море, рече Галетин и потсети дека Турците се едни од најголемите купувачи на руска пченица.

Како што вели тој, иницијативата за решавање на проблемот ја започнал Ердоган и веќе има врски меѓу двајцата претседатели за да се договорат Русите да извезуваат пченица во Турција, каде што ќе се преработува и како таква ќе се извезува во најсиромашните земји во светот.

 

„Русите упорно велат дека светската програма на ОН е компромитирана, дека повеќето стоки не отишле таму каде што биле наменети, а обвинувањата на Западот испратени до Русија на етичко ниво, дека Русија ја загрозува безбедноста на храната на најранливите земји се повеќе пропаганден памфлет“, рече тој.

Тој наведува дека Западот нема намера или амбиција да ја врати Руската аграрна банка во системот SWIFT, што би им овозможило да извезуваат житни и минерални ѓубрива, што оди преку Руската аграрна банка.

„Верувам дека Русија цврсто го држи и негува уценетиот капитал наречен Црноморска рута. Може да се види јасната намера на Русија цврсто да се држи до своите интереси и позиција. Се додека не се исполнат барањата, Русија нема да ја отвори црноморската рута. „Не сум премногу оптимист дека пристаништата на Црното Море наскоро ќе бидат деблокирани“, рече Галетин.