Ситигруп ги зголемува платите на своите помлади банкари за инвестиции. Ова е уште еден заемодавател од Волстрит кој се обидува да ги подобри условите за работа на помладите вработени по јавната жалба на група банкари на Голдман Сакс за неподносливиот обем на работа, особено за време на нивното далечинско работење поради пандемијата на коронавирусите. Во внатрешниот меморандум за вработените на 2 јули, раководството на Ситигруп објави дека ги зголемува основните плати на замениците директори, соработниците и аналитичарите во банкарскиот оддел за пазари на капитал и консултантски услуги од 1 јули.

„Овие вработени се високо ценет ресурс, придонесуваат многу за успехот и силата на единицата“, се вели во пораката (цитирана од новинарите на „Фајненшл тајмс“) од страна на нејзините двајца директори, Тајлер Диксон и Маноло Фалко. Тие додаваат дека особено во сегашните услови, важно е да се препознае талентот и напорите на банкарите да извршуваат задачи и да им служат на клиентите.

Одделот за управување и консултации на пазарите на капитал на Ситигруп вработува приближно 6.000 луѓе на глобално ниво. Зголемувањата на платите се движат од 15.000 до 25.000 УСД. долари и ќе ги зголеми платите на аналитичарите со едногодишно искуство во САД на 100 илјади долари годишно, според добро информиран извор. Оваа сума не вклучува премии.

Во големите инвестициски банки, во кои спаѓа и Ситигруп, просечната плата на аналитичарите со едногодишно искуство е 91.000 американски долари. долари, според најважната финансиска заедница во светот Воастрит Оазис. Конкурентни инвестициски ајкули JP Morgan Chase и Barclays исто така ги зголемија платите на нивните помлади аналитичари од 85 на 100 илјади долари, велат луѓето запознаени со оваа тема.

Услугите за инвестициско банкарство се поговорки со барањата за долго и интензивно работно време, кои се зголемија за време на пандемијата. Кон средината на март, група од 13 незадоволни аналитичари со едногодишно искуство во групацијата Голдман Сакс ги возбуди духовите со професионално изработена презентација на нивниот стил на работа во инвестициската банка. Заклучокот од презентираната „Анализа на условите за работа“ беше дека помладите банкари работат во просек 100 часа неделно, дека спијат пет часа ноќта и дека повеќето од нив се чувствувале жртви на вознемирување на работното место.

По објавувањето, кое првпат се појави во Њујорк Тајмс, многу банки презедоа чекори да ги обештетат помладите банкари за дополнителниот стрес. Финансиската групација Џефрис им понуди на своите помлади вработени бројни додатоци, вклучувајќи опрема за фитнес што ја сакаат, друмски велосипеди и производи од „Епл“. Креди Свис на своите банкари им додели бонуси од 20 илјади долари, според Блумберг.

Ситигруп во моментов презема пофлексибилен пристап кон враќање на вработените на своите работни места отколку неговите главни конкуренти, групацијата Голдман Сакс и Морган Стенли. Менаџментот објави дека поголемиот дел од персоналот ќе работи на „хибриден“ модел: три дена неделно во канцеларија и два дена дома.