Главниот грчки обвинител за спречување на корупцијата, Елени Тулупаки, поднесе обвиненија против 38 лица за наводно враќање на нелегалните заеми од банката „Пиреја“ и пренесување на пари во странство додека се извршени контроли на капиталот, јави Катимерини.

Осомничените, кои вклучуваат вработени во банка, се соочуваат со обвиненија за недолично однесување и перење пари, додека обвиненијата против двајца високи банкари, кои првично биле вмешани, се отфрлени поради недостаток на докази.

Случајот дојде до судскиот систем откако во извештајот на Банката на Грција се наведува трансфер на пари во странство заради кршење на капиталните контроли и заеми заради повреда на соодветниот процес.