Словачка ја укина едностраната забрана за увоз на жито и други земјоделски производи од Украина, што ја усвои во април, објави во петокот вечерта словачкото Министерство за економија.

Министерот за економија Карел Хирман во петокот по одлуката на владината седница го потпиша указот со кој забраната престанува да важи.

Одлуката беше донесена на последната седница на конзервативно-популистичката малцинска влада на премиерот Едуард Хегер.

Во понеделник, претседателката Зузана Чапутова има намера да назначи влада составена од јавни службеници кои ќе управуваат со земјата наместо него.

На владата на Хегер и беше изгласана недоверба во декември минатата година, и оттогаш тој ја извршува функцијата привремен премиер.

Словачка на 17 април воведе привремена забрана за увоз на голем број земјоделски производи од Украина со цел да го заштити сопствениот земјоделски сектор.

Списокот на забранети стоки вклучува шеќер, добиточна храна, семиња, хмељ, лен и коноп, сурово и преработено овошје и зеленчук, вино и други алкохолни производи и мед.

Сепак, транзитот на оваа стока во други земји сепак беше дозволен.

Другите земји-членки на ЕУ кои граничат со Украина исто така го блокираа увозот на голем број украински земјоделски производи.

Земјоделците се пожалија на огромна украинска конкуренција откако беа укинати увозните давачки.

Министерството за земјоделство во Братислава, независно од забраната за увоз, веќе нареди на 14 април да се забрани увозот на 1.500 тони украинско жито бидејќи во него се пронајдени пестициди.