Словачка има за цел да ја поддржи Украина во извозот на жито на светските пазари, но под услов тоа да не биде на сметка на сопствениот земјоделски сектор. Ова денеска го изјави министерот за земјоделство Јозеф Бирес за Телеграфската агенција на Република Словачка (ТАСР), цитирана од ДПА.

Биреш предложи „коридори на солидарност“ со користење на патни, железнички и водни патишта за транспорт на жито од Украина, која е еден од најголемите извозници на културата на глобалните пазари.

Сепак, тој нагласи дека овие патишта се релативно скапи. Украинскиот извоз е погоден од руската блокада на црноморските пристаништа по неуспехот на договорот за обезбедување безбеден премин на житото.

Словачка настојува максимално да и помогне на Украина на полето на инфраструктурата, за да се поедностават условите за транспорт што е можно повеќе и житото да стигне таму каде што е најпотребно“, рече Бирес.

Министерот за земјоделство на Литванија Кестутис Навикас вчера во Брисел понуди и поддршка за извозот на украинското жито. Украинскиот претседател Володимир Зеленски во понеделникот ја повика ЕУ да ги отвори границите за украинското жито и ги критикуваше Полска, Словачка, Унгарија, Романија и Бугарија, кои имаат намера да ја продолжат забраната за увоз на жито што истекува на 15 септември. Биреш повика на разбирање за причините за оваа позиција. Словачка летово ја очекува својата најдобра жетва на жито во последните пет години, со приноси за 12 отсто над просекот во последните пет години, пренесе БТА.