Американците во месец февруари ја зголемиле потрошувачката за скромни 0,2 проценти благодарение пред се на скокот на приходите, покажуваат објавените податоци на Министерството за трговија во САД.

 

Февруарскиот скок на потрошувачката следи после еднаквиот раст од јануари и скокот од 0,4 проценти во декември, додека приходите на граѓаните пораснале за здрави 0,4 проценти, се наведува во соопштението на Министерството, пренесува агенцијата АП.

 

 

Стапката на штедење пораснала на 3,4 проценти, што е највисокото ниво од август минатата година.