Околу 10 милиони евра ќе изнесуваат приходите од пристигнувањето на поголем број речни бродови за крстарење (крузери) во Србија годинава, соопшти Агенцијата за управување со пристаништа.

Претставници на агенцијата го посетија меѓународниот патнички пристаниште во Костолац, а ќе посетат и други патнички пристаништа во Србија за да се подготват за сезоната на крстарење. Планирано е годинава да бидат отворени три нови меѓународни патнички столбови и тоа во Сремски Карловци, Велики Градиште (Рам) и Апатин, пренесува Бета. Најавено е дека минатогодишната наутичка сезона завршила со 35 отсто повеќе патници во однос на 2022 година, така што Србија ја посетиле повеќе од 180.000 туристи со крстарење.

Проценките се дека годинава бројот на патници ќе биде поголем, што ја доближува Србија до резултатите од 2019 година кога од бродовите за крстарење имаше 208.000 туристи.