Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави денеска дека Србија економски заостанува зад ЕУ, но забрзано се приближува кон членката на Унијата – Бугарија, чие ниво може да го достигне до крајот на годината.

Тој забележа дека секогаш се споредувате со непосредната околина, оние кои ги имаат истите услови.

– Ако погледнете пред седум години, имавме плати пониски од БиХ за 40 евра, од Црна Гора за 160 евра. Денес, Србија има 30 евра повеќе плата од Црна Гора. Српскиот јавен долг е 58 проценти, а Црна Гора над 180 проценти – посочи тој за ТВ Пинк.

Вучиќ рече дека позицијата на Србија е исклучително добра.

Тој додаде дека, според официјалните податоци, Србија има поголеми плати од БиХ за 60 евра. Ова се сериозни резултати постигнати за кратко време.

– Нашата стапка на раст минатата година беше минус 1, а до први кај нас беше минус 5, а исто така беше минус 15 – додаде тој.

Вучиќ истакна дека заостанува земјата зад ЕУ, но со голема брзина и приоѓаат на членката на Унијата, Бугарија.

– Можеме да бидеме на исто ниво до крајот на годината, и покрај фактот што тие добија 40 милијарди неповратна помош од ЕУ, а ние многу помалку – додаде тој.