Месната индустрија во Србија е на работ на колапс затоа што нема кој да понуди пари за свинско, говедско и пилешко, бидејќи хотелите и рестораните се празни поради пандемијата на КОВИД-19, нема странски и домашни туристи, а извозот е суспендиран.

Сосопственикот на месната индустрија „Матијевиќ“, Зоран Матијевиќ, за агенцијата Бета изјави дека најголема побарувачка за месо од секаков вид има во текот на летото, а заради тоа цените растат, но сега пазарот е презаситен поради падот на извозот и недоволниот број домашни и странски туристи.

– Нема кој да продава месо на домашниот пазар, понудата е одлична затоа што нема извоз, паднаа цените, а производителите се во голема неволја – рече Матијевиќ.

Според него, задебените свињи се продаваат по цени 10-15 проценти пониски од лани, а килограм жива мера чини од 130 до 150 динари.

Тој додаде дека има проблем со говедско месо веќе две години затоа што, по објавувањето на министерот за земјоделство, Бранислав Недимовиќ во мај 2018 година, дека 5000 тони говедско месо може да се извезуваат во Турција без царина, производителите го зголемија гоењето но турскиот пазар не покажува интерес за сите овие количини.

Тој рече дека е склучен „политички договор“ со Турција за извозот на говедско месо, и дека таквиот договор се распаѓа заради политиката и дека е „несигурен за производителите“.

– Говедското месо сега чини 150 до 180 динари жива мера во Србија, а лани беше продадено за 250 динари за килограм – рече Матијевиќ.

Тој додаде дека поради намалената потрошувачка во компанијата, „бифтекот не може да се продаде, како најквалитетно говедско месо“.

Матијевиќ рече дека пред година и пол пилешкото чинело околу 260 динари за килограм, а денес се нуди од 160 до 180 динари, што е за околу 20 проценти под профитабилната цена.

Една од причините поради што падна цената на месото, како што рече, е големиот увоз на месо за преработени производи од странство без царински давачки или даноци, поради што две големи месни индустрии во Србија имаат затворено кланици и го увезуваат.

– Државата Србија има нестабилна политика за поттикнување на добиток, а европските земји го субвенционираат тоа производство на различни начини. Хрватска планира да го зголеми тоа производство за 40 проценти како приоритетен план – рече Матијевиќ.

Како што рече, Хрватска неодамна обезбеди 90% од неповратните средства на ЕУ за отворање на фабрика за преработка на месо.

Според него, извозот на преработени производи во Босна и Херцеговина е тежок по забраната поради африканската свинска треска, затоа што во меѓувреме пазарот го окупираат производители од други земји.

Сопственикот на кланицата „Ѓуршевиќ“, Миленко Ѓуршевиќ, рече дека извозот на говедско месо во Турција, Италија и Кина беше целосно запрен во март поради пандемијата.

– Извезувавме 100 бикови на ден, или 500 неделно, и сега имаме подготвени 5000, но нема купувачи – рече Ѓуршевиќ.

Тој додаде дека до минатата година, тие во лето продавале тон складирани ќебапи секој ден во хотели и ресторани, и дека сега, поради недостаток на туристи, малкумина ги бараат.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк