Банките во Србија годинава го открија „Ел дорадо“ и заработуваат како никогаш досега. Лани заработиле 742,4 милиони евра, речиси двојно повеќе од претходната година, а за девет месеци од 2023 година веќе ја надминале таа добивка, анализира Данас.

Според кварталните финансиски извештаи на банките, за деветте месеци од годинава 20 банки кои работат во Србија заработиле вкупно 865 милиони евра. Зголемените каматни стапки го направија банкарството извонредно профитабилен бизнис во споредба со периодот кога каматните стапки беа на историски најниско ниво. На почетокот на 2022 година евроборот беше негативен, -0,5 отсто, додека денес е на ниво од над четири отсто, слично како во времето на светската финансиска криза. Најважен извор на приходи за банките годинава се каматите. Нето приходите од камати (приходи од камати минус расходите од камати) на ниво на целиот сектор од јануари до крајот на септември изнесуваат повеќе од 1,4 милијарди евра.

Нето приходите од провизии и провизии исто така достигнаа значителни 488 милиони евра. Консолидацијата што се случи во банкарскиот сектор во последните години доведе до зголемување на концентрацијата на средствата и добивката во неколку од најголемите банки.

Најголема банка на пазарот по три квартали од 2023 година беше Интеза со актива од 7,3 милијарди евра и пазарен удел од 14,97 отсто. Втората е унгарската ОТП банка, создадена со спојувањето на Сосиете Женерал и Војвоѓанска банка, со актива од 6,75 милијарди евра или 13,87 отсто од пазарот.

Иако се уште се технички посебни банки, АИК и Еуробанк Директна, која беше преземена од банкарската групација на Миодраг Костиќ, заедно се на трето место со актива од 6,6 милијарди евра, што се одразува на 13,6 отсто од пазарниот удел. Ова е првпат домашна приватна банка да биде меѓу најголемите банки на пазарот по Втората светска војна.