Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) смета дека постои реална потреба од зголемување на минималната плата која согласно европските препораки и тенденции треба да изнесува 60 проценти од просечната плата во државата.

– Врз основа на членот 4, став 2 од Законот за минимална плата, висината на минималната плата во бруто износ започнувајќи од април 2020 година изнесува 21.776 денари односно минималната плата во нето износ ќе изнесува 14.934 денари што претставува зголемување за 435 денари од износот на минималната плата која моментално изнесува 14.500 денари, велат од ССМ.

Оттаму апелираат до работодавачите да го следат растот на минималната плата и ова зголемување на минималната плата да биде основа за скалесто зголемување на сите плати на работниците што, според ССМ, лесно може да се случи преку почитување на колективните договори.