Додека монетите како Бинанс коин, Солана, Кардано и Полкадот паднаа за 36% и повеќе, нивните помалку возбудливи братучеди поскапеа

Продажбата на криптовалути кон крајот на ноември не успеа во голема мера да влијае на апетитот за стабилни коини – нивните помалку возбудливи роднини.

Додека монетите како Бинанс коин, Солана, Кардано и Полкадот се амортизираа за 36% или повеќе од нивните најнови рекордни максимални вредности, пазарната вредност на стабилните монети – чија цена е поврзана со друго средство, најчесто американскиот долар – продолжува да расте.

Тетер сега има пазарна капитализација од околу 78,5 милијарди долари, според податоците на CoinGecko, цитирани од Блумберг, така што останува само зад биткоинот и етериумот. Од своја страна, USD Coin (USDC) неодамна го престигна Солана и се најде на петтото место со пазарна капитализација од 44 милијарди долари.

Неколку минути по 12:30 часот денес, биткоинот и етерот паднаа за 0,6% и 1,7%, соодветно во последните 24 часа. Монетата тетер од друга страна, заостанува со поограничените 0,3%.

Една од причините за здравиот апетит за стабилни пари на инаку турбулентен пазар е тоа што тие нудат начин за генерирање атрактивни приноси, рече Хајден Хјуз, извршен директор на Алфа Импакт, социјална платформа за криптовалути.

„Учесниците на пазарот имаат тенденција да позајмуваат стабилни пари за да ги користат како потпора за шпекулации со други средства, а тоа создава атрактивен кредитен пазар каде што заемодавачите можат да даваат стабилни пари и да заработат од 10% до 19% на целосно обезбедени заеми“, вели Хјуз. „Во време на нестабилни пазари, ова е многу попримамливо отколку само купување биткоини за многу учесници“, додаде тој.