S&P Global го следеше Moody’s во намалувањето на својот кредитен рејтинг и изгледите на повеќе регионални банки во САД, велејќи дека повисоките трошоци за финансирање и проблемите во секторот на комерцијални недвижности веројатно ќе ја тестираат кредитната сила на кредиторите. Немилосрдната кампања за зголемување на каматните стапки на Федералните резерви на САД ги зголеми трошоците за депозити кај банките, кои беа принудени да плаќаат повисоки камати за да ги спречат штедачите да бегаат кон други алтернативи со високи приноси.

S&P во понеделникот го намали рејтингот на Associated Banc-Corp и Valley National Bancorp за ризиците за финансирање и поголемото потпирање на посредуваните депозити.

Исто така, го намали рејтингот на UMB Financial Corp и Comerica Bank, наведувајќи ги одливот на депозити и повисоките каматни стапки. Рејтинг агенцијата, исто така, го намали рејтингот на KeyCorp поради ограничената профитабилност. Акциите на KeyCorp паднаа за 1%, додека Comerica, Valley National, UMB Financial и Associate Banc-Corp паднаа помеѓу 0,3% и 0,8%.

S&P, исто така, ја намали прогнозата на S&T Bank и River City Bank на „негативна“ од „стабилна“, наведувајќи ја поголемата изложеност на CRE.

Акцијата на агенцијата ќе го направи поскапо задолжувањето за болниот банкарски сектор кој сака да ги ослободи ефектите од кризата од почетокот на оваа година, кога колапсот на Silicon Valley Bank и Signature Bank предизвика губење на довербата и доведе до раст на депозитите кај неколку регионални кредитори.

Трошоците за задолжување на глобално ниво, исто така, се зголемија, при што приносите на американското Министерство за финансии го достигнаа највисокото ниво во последните 16 години, бидејќи падот на пазарот на обврзници влезе во својата шеста недела во вторникот.

Акцијата на S&P дојде неколку недели по слично намалување на рејтингот од страна на неговиот колега Мудис, кој го намали рејтингот на 10 американски банки и стави шест, вклучувајќи ги Банката на Њујорк Мелон, УС Банкорп, Стејт Стрит и Труист Фајненшл, на преглед за потенцијални намалувања.

Аналитичарот на Fitch, последната од трите главни рејтинг агенции, изјави за CNBC минатата недела дека неколку американски банки, вклучително и JPMorgan Chase, би можеле да забележат намалување на рејтингот доколку „оперативното опкружување“ на секторот дополнително се влоши.