Од  30 мај 2021 година, старите швајцарски банкноти веќе нема да бидат законско средство за плаќање. Ова значи дека тие повеќе не можат да се користат како валидно платежно средство.

Засегнати се старите банкноти од 10, 20, 50, 100, 200 и 1.000 швајцарски франци од осумте серии сликани погоре.

Од 30 мај 2021 година, единствените бизниси што ќе ги прифатат овие белешки се Swiss Rail и Swiss Post, кои ќе ги прифаќаат до 30 октомври 2021 година.

По 30 октомври 2021 година, единствените места што ќе ги прифатат овие банкноти се експозитурите на Швајцарската национална банка (ШНБ), кои секогаш ќе ги разменуваат старите банкноти за нови. Нема временско ограничување за ова. ШНБ работи со готовина во Берн и Цирих.

Покрај двете експозитури на ШНБ во Берн и Цирих, 13 филијали на кантонални банки работат со благајни во име на СНБ и во други швајцарски градови и градови.

Старите банкноти исто така може да се испраќаат до ШНБ по пошта. ШНБ советува да проверите со вашата пошта за правилно осигурување за вашата пратка и вели дека не прифаќа никаква одговорност за ваквите пратки.

Старите банкноти се осма серија на швајцарски пари. СНБ започна да ја издава најновата деветта серија швајцарски банкноти во април 2016 година, почнувајќи од банкнотата од 50 франци.

Првата серија банкноти беше издадена во 1907 година, повлечена во 1925 година и стана безвредна во 1945 година.

Македонските граѓани, доколку имаат банкноти од оваа серија, БанкоМетар.мк им сугерира да проверат да ги заменат во најблиската банка!

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк