Научно-технолошките паркови од Белград, Нови Сад, Чачак и Ниш упатија јавна покана до домашните стартапи за бесплатно користење на Националната платформа за вештачка интелигенција, соопшти Канцеларијата за информатички технологии и електронска администрација (ИТЕ). Апликациите се поднесуваат преку е-форма и траат до 15 септември.

Канцеларијата претходно потпиша договори за користење на ресурсите на Националната платформа за вештачка интелигенција (ВИ платформа) со четири научно-технолошки паркови, со можност парковите да ги споделат тие ресурси со стартапите што се нивни членови.

Право на учество имаат сите стартап компании, во согласност со Законот за иновативни активности и интерните акти на научно-технолошките паркови, во мнозинска српска сопственост, не постара од пет години во моментот на испраќање на апликацијата.

Регистрираните стартапи ќе се оценуваат врз основа на бројот на години од основањето, бројот на вработени, усогласеноста на проектот со паметната специјализација, инвестицијата или добиениот грант, дали производот е во фаза на развој и тестирање и има први корисници, усогласеност со целта на проектот и потребата да се понудат ресурси, како и временската рамка и начинот на користење.

Доделените ресурси на платформата за вештачка интелигенција може да се користат до три месеци, со можност за продолжување на наведениот период доколку почетниот корисник има реална потреба од тоа.

Избраните стартапи ќе ја добијат целата помош за работа на платформата за вештачка интелигенција од административниот тим на Националната платформа.

Првата Национална платформа за вештачка интелигенција во Државниот центар за податоци во Крагуевац претставува суперкомпјутер од најновата генерација, со високи перформанси, компјутерска густина од 5 peta FLOPS, произведен од NVIDIA, подготвен да обработи огромна количина на информации за краток период на време – стои во соопштението.