Светската побарувачка за јаглен годинава ќе биде на највисоко ниво, а најголеми купувачи се азиските земји.

Според проценките на Меѓународната агенција за енергија (ИЕА), глобалната побарувачка за јаглен ќе се зголеми на рекордни 8,39 милиони тони во 2023 година.

Кина, Индија и Југоисточна Азија сочинуваат 75 отсто од глобалната побарувачка на јаглен, а само Кина со 56 отсто.

Според порталот oilprice.com, овие податоци се во спротивност со популарниот наратив на Запад за растот на глобалната побарувачка за чиста, еколошка енергија од обновливи извори и падот на побарувачката на јаглен, кој најмногу ја загадува животната средина. Овој тренд е присутен на Запад, но не влијае премногу на растечката побарувачка во азиските земји.

„Европа го намалува производството на електрична енергија на јаглен за да ги исполни целите на зелената транзиција, но Кина и Индија продолжуваат да отвораат дополнителен капацитет“, соопшти брокерската куќа Simpson Spence Young (ШЈ).

Според експертите на компанијата, 86 отсто од кинеските електрани не се постари од 20 години, а 52 отсто од електраните се стари меѓу 10 и 20 години.

„Ако земеме дека просечниот животен век на една електрана на јаглен е 40 години, малку е веројатно дека Кина постепено ќе ги затвори овие централи како што се случува во Европа.