Со својата валута, Фејсбук сака да воспостави стабилно средство за плаќање. Но, има серија на опасности. Ова ги прави корисничките профили уште потранспарентни. Покрај тоа, недостасуваат и централните супервизори, како што се централните банки. Значи, Libra е закана за финансиската стабилност и демократијата, пишува германскиот НТВ во својот коментар.

Со планираната интернет-валута наречена “Libra”, гигантот на социјалните медиуми ги напаѓа банките и финтек-компаниите. Заедно со милијардери, како што се гигантските компании Visa и Mastercard, основачот на Фејсбук, Марк Цукерберг, сака да создаде дигитална алтернатива на еврото и на доларот. Целосно плаќање без големи флуктуации – за разлика од Биткоинот. Трансакциите треба да се чуваат во децентрализирана база на податоци. Независната фондација во Швајцарија треба да врши надзор.

Постапки за пренос од една банкарска сметка во друга? Заборавете: Новата “Libra” може да се испрати преку три мезантери на Facebook, Whatsapp и Instagram во секунди. Друг аргумент дека Фејсбук најверојатно ќе го користи: конверзијата на exabyted валути понекогаш е многу скапа. Фејсбук е поинаков: поради технологијата што се користи во целиот свет, Американците можат да понудат такви трансакции во однос на дампинг валутните политики. Искушението да имате своја сопствена валута е веќе огромно, бидејќи веќе може да се искористи за да се заработат многу пари преку порамнување, како што се надоместоците за трансфер или трансакциските трошоци.

Прецизни потрошувачки профили

Но, многу повеќе од тоа: прво, Фејсбук се подготвува да создаде паралелна валута и да го поткопа постоењето на банките. Главните финансиски куќи го отфрлија трендот на интелигентна евалуација на податоците за клиентите – или не сакаа да се соочат со заканата од дигитални гиганти. Тие сега добиваат потврда за нивното незнаење, пишува “Индикатор”.

Второ, дигиталната валута е нова пресвртница на патот кон глобалната доминација. Фејсбук ќе има уште подобар увид во навиките за купување и плаќање на своите клиенти, нивните желби, соништа и можности. Заедно со информации за животот на потрошувачите, информациите за исплата се повредни од златото – преку прецизни и транспарентни профили на потрошувачи кои овозможуваат максимална анализа на целните групи.

Трето, постоењето на светски валути под контрола на централната банка, доларот, еврото, јенот и општеството. Институцијата на централната банка, независно од владината политика, која ја следи јачината на валутата за демократски ориентираната заедница, помина низ тест на времето. Независната централна банка стана дури и помошен столб на стабилноста на демократските земји. Паралелните валути со економска сила, но без демократски легитимитет, би ја загрозиле целата државна структура.

Стабилност во земјите со висока инфлација?

Цукерберг ја тестира неговата супер криптовалута во земјите во развој. Таквите сценарија му се насмевнуваат на Цукерберг и неговите развивачи на валутата – се разбира. Придобивките се големи. Всушност, во земји со нестабилен монетарен систем и високи стапки на инфлација – на пример во Турција или Аргентина, вредноста на Фејсбуковата криптовалута може да доведе до нова стабилност. Времетраењето е неизвесно. Покрај тоа, новата валута може да привлече штедачи кои сакаат да ги тргнат своите пари од доларот или еврозоната. Безбедноста е неизвесна.

Политичарите имаат обврска да реагираат. Ако државните влади дозволуваат појава на економски релевантни паралелни валути, тогаш тоа ќе биде лошо за финансиската стабилност и демократската стабилност на општеството. Затоа западните земји мора да дејствуваат и некој ќе го стори тоа.

Но, не многу брзо. Ова е илустрирано со примерот на долгогодишно единствено оданочување на американските дигитални компании во ЕУ.
Дури и по неколкугодишна дискусија, единствено решение не е постигнато, сега постојат и првите национални федерации на Франција и Австрија. Слични политички неединства повеќе не можат да ги спречат негативните последици од мега-капиталните планови на Марк Цукерберг.