2024 година веројатно ќе биде бурна за глобалната економија бидејќи растот се забавува и геополитичките тензии растат ширум светот, покажува истражувањето на Светскиот економски форум (СЕФ). Фондацијата анкетираше повеќе од 60 водечки економисти пред нејзиниот годишен состанок, кој се одржува оваа недела во швајцарскиот ски-центар Давос, пишува Бизнис Инсајдер, пренесува Н1.

Повеќе од половина од испитаниците рекле дека глобалната економија ќе ослабне оваа година, а 70% предвидуваат послаби финансиски услови – што значи дека веруваат дека централните банки, вклучително и Федералните резерви на САД, ќе почнат да ги намалуваат каматните стапки во одреден момент во 2024 година. Над 80% од економистите анкетирани од СЕФ очекуваат геополитичките тензии да ја поттикнат нестабилноста на берзите и економската несигурност, додека околу три четвртини од анкетираните рекоа дека очекуваат вештачката интелигенција да ги поттикне иновациите во напредните економии оваа година.

И покрај нивната мрачна перспектива, индексот ВИКС – широко следен „мерач на страв“ на Вол Стрит – се тргува блиску до своето најниско ниво од пред пандемијата, што сугерира дека трговците не се толку загрижени.