Русија се искачи на шестото место во светот според девизните резерви, покажуваат најновите проценки на Светскиот совет за злато. До крајот на 2023 година, таа има акумулирано 442,5 милијарди долари девизни резерви, надминувајќи ја Саудиска Арабија, чии акции паднаа на најниско ниво од 2009 година на 439 милијарди долари.

Првите пет во рангирањето се Кина (3,3 милијарди долари), Јапонија (1,2 милијарди долари), Швајцарија (755,9 милијарди долари), Индија (574,8 милијарди долари) и Тајван (564 милијарди долари).

Во однос на вкупните меѓународни резерви, во кои е вклучено и монетарното злато, Русија исто така е на шестото место со резерви во вредност од 598,4 милијарди долари од 1 јануари. Според податоците на Централната банка на Русија, вредноста на нејзините акции се зголемила за околу 16 милијарди долари во текот на минатата година, главно поради повисоките цени на златото.

Сепак, аналитичарите забележуваат дека позицијата на земјата на глобалното рангирање веројатно дополнително ќе се зголеми доколку поскапуваат нафтата и гасот, со оглед на тоа што дел од повисоките приходи од извозот би биле резервите, оценуваат експертите на „Известија“.

Околу половина од девизните резерви на Русија се замрзнати во странство поради санкциите на Западот воведени кон Москва како одговор на конфликтот во Украина. Амбасадорите на ЕУ неодамна се согласија да ја запленат добивката од замрзнатите руски средства што ги поседува белгискиот централен регистар на хартии од вредност „Еуроклир“, пренесуваат медиумите.

Москва постојано ги осудуваше сите дејствија насочени кон нејзиниот имот во странство, споредувајќи го секој таков потег со кражба и предупредувајќи дека ќе следи одговор, пренесува RT Balkan.