Околу 1,3 милијарди туристи патувале низ светот во 2023 година, а туристичката индустрија достигнала приход од околу 1,4 трилиони долари, што е само една милијарда долари зад претпандемиската 2019 година, која би можела да ја достигне во 2024 година, според најновите податоци и проценки на светот. туристички организации – UNWTO.
Новите податоци и проценки се од Светскиот туризам барометар, кој го објави UNWTO, истакнувајќи дека светскиот туризам во 2023 година значително закрепнал во физички и финансиски резултати.

За да се дојде до таа година во 2024 година, повторно најмногу се очекува од Европа, што според UNWTO може да ги поттикне резултатите со неколку важни настани. Ги издвојуваат Романија и Бугарија бидејќи во март би можеле да се приклучат на Шенген зоната, а Париз (и цела Франција) затоа што ќе бидат домаќини на летните Олимписки игри.

Се очекува дека патувањата од САД ќе продолжат да закрепнуваат, а пазарите со силни извори во Европа, Америка и Блискиот Исток ќе продолжат да ги поттикнуваат туристичките текови и глобалните трошоци, со зголемено воздушно поврзување и посилно закрепнување на азиските пазари.

Туристите повеќе бараат вредност за парите и патуваат поблиску
Според проценките на UNWTO, ова може да донесе раст од околу два отсто на светскиот туризам во однос на 2019 година, односно резултатите ќе бидат далеку подобри од 2023 година, а тоа со продолжување на геополитичките и други предизвици (константна инфлација, високи каматни стапки, нестабилни цени на нафтата, нарушувања во трговијата) кои влијаат на трошоците за транспорт и сместување во 2024 година.
Во 2024 година, туристите уште повеќе ќе бараат вредност за парите и ќе патуваат поблиску до дома. Одржливите практики и приспособливоста, исто така, играат зголемена улога во изборот, а недостигот на кадар во туристичките бизниси останува критичен и тешко може да се справи со големата побарувачка, коментира UNWTO.

Тие предупредуваат дека развојот на конфликтот Хамас-Израел може да го наруши патувањето на Блискиот Исток и да влијае на довербата на патниците, како и на неизвесноста од руската агресија против Украина.

Блискиот Исток, Европа и Африка

Во Светскиот туризам барометар на UNWTO, Блискиот Исток, Европа и Африка се региони со најдобри перформанси, при што Блискиот Исток е единствениот светски регион што ја надмина 2019 година за 22 проценти во меѓународните туристички пристигнувања.

Европа е сè уште најпосетувана во светот, со повеќе од 50 отсто од сите пристигнувања, а во 2023 година достигна вкупно 94 отсто од пристигнувањата на туристите од 2019 година, додека Африка е со 96 отсто. Америка е со 90 отсто од меѓународните туристички пристигнувања од 2019 година, додека Азија и Пацификот се уште позади со 65 отсто.

Извор: Seebiz