Светските цени на златото се зголемија за 12 отсто од почетокот на годината и можно е да продолжат да растат во 2024 година, се вели во најновиот полугодишен извештај на Светскиот совет за злато.

Како што се наведува, цената на златото од почетокот на годината неколку пати уриваше рекорди, пред се од средината на март до средината на мај, додека во вториот квартал на 2024 година унца злато најмногу се продаваше за повеќе од 2.300 долари.

VGC смета дека растот на цената на златото е поттикнат од интересот на централните банки, азиските инвестициски текови и геополитичките тензии.

Глобалната економија, со неколку исклучоци, покажува колебливи показатели за раст и се бори со пониска, но сепак непријатна инфлација, се додава во извештајот.

„Се чини дека светската економија, како и златото, очекува одреден импулс“, посочуваат од Светскиот совет за злато.

Изгледите за раст на цената на златото, се разбира, не се без ризици, но светските инвеститори продолжуваат да имаат корист од златото и да го користат за нивните робусни стратегии за распределба на средствата, според веб-страницата VGC, пренесува Танјуг.