Глобалната банкарска мрежа за размена на пораки SWIFT планира да лансира нова платформа во следната година или две за да ги поврзе дигиталните валути на централната банка кои сега се во развој.

Потегот, кој би бил од голема важност за екосистемот на дигитална валута (CBDC) во зародиш, и бидејќи SWIFT игра клучна улога во глобалното банкарство, најверојатно ќе биде „фино подесен“ пред лансирањето, пренесува Ројтерс.

Околу 90 отсто од светските централни банки сега истражуваат дигитални верзии на нивните валути. Повеќето не сакаат да останат зад биткоинот и другите криптовалути, туку се борат со технолошките сложености.

Земјите како Бахамите, Нигерија и Јамајка веќе имаат свои CBDC. Кина постигна напредок во тестирањето на е-јуанот во пракса. Европската централна банка, исто така, развива дигитално евро, додека Банката за меѓународни порамнувања, кровната група на глобалните централни банки, води повеќекратни прекугранични испитувања.

Главната предност на системот SWIFT е што неговата постоечка мрежа е употреблива во повеќе од 200 земји и поврзува повеќе од 11.500 банки и фондови кои го користат со трансфери од илјадници милијарди долари секој ден.