Според ставот на Светската здравствена организација, цената на цигарите треба да порасне, а пушачите најверојатно наскоро ќе треба да платат повеќе од 20 евра за кутија, пишува „Пословни дневник“.

Според истражувањето, една кутија цигари во Германија моментално чини меѓу седум и десет евра, во зависност од видот. Според експертите, оваа сума е премала ако се земе предвид колку ја чини државата лекувањето на луѓето кои боледуваат од разни болести предизвикани од консумацијата на тутун. Направена е конкретна пресметка која покажува дека една кутија цигари треба да чини 23 евра, што е неспоредливо помалку од цените што моментално ги плаќаат потрошувачите во Германија или во други земји. Светската здравствена организација прецизираше и специфични трошоци кои се вклучени во овие цени, имено трошоците за лекување, посети на лекари и лекови, рехабилитација и нега и сите трошоци кои произлегуваат од губење или отсуство од работа на лице кое е болно.

Пушењето ја чини германската држава 82 милијарди евра секоја година, објаснуваат експертите на СЗО, а третина од трошоците се предизвикани директно од консумацијата на цигари. Сметаат дека со зголемување на цената практично во рака би имале механизам кој директно би можел да ги намали трошоците за лекување, а со тоа и месечните придонеси за здравствено осигурување. Според германските аналитичари, другите земји се далеку понапред во однос на цените. На пример, во Ирска една кутија цигари сега чини 15,6 евра. Тие, како што се наведува, се загрижени дека Германија не бележи напредок во областа на контролата на тутунот. Инаку, тоа не е само проблем со тутунот, бидејќи експертите предупредуваат дека е неопходно да се покачат цените на шеќерот и алкохолот. Во Германија веќе се разговара за данок на овие производи, но европските институции со години инсистираат на овие регулативи.

Децата во Германија често имаат прекумерна тежина поради консумирање намирници полни со шеќер, а итно е потребно да се промени, велат експерти од Германија. Светската здравствена организација го критикува и растечкиот тренд на конзумирање електронски цигари кај младите и не потсетува на еден голем проблем кој не загрижува. Ваквото однесување особено беше забележано за време на пандемијата, а потоа навиките за пушење доведоа до тоа многумина да се префрлат од електронски на класични цигари. СЗО смета дека зголемувањето на цената на цигарите исто така би го потиснало ваквото однесување.

Во 2024 година, од два до четири денари, во Македонија ќе поскапат цигарите и разни други тутунски производи. Тоа се должи измените на Законот за акцизите кои се доставени во Собранието. Со измените се предвидува усогласување на акцизната стапка кај цигарите со минималната акцизна стапка во ЕУ, како и изедначување на учеството на вкупната акциза на цигарите во пондерираната просечна малопродажна цена со онаа пропишана во Директивата на ЕУ.

 

Дополнително, во Предлог-законот се предвидува доуредување на членовите од Законот за акцизите во делот на денатурираниот алкохол. Оваа измена произлегува од Директива од 29 јули 2020 година за усогласување на структурите на акцизите за алкохол и алкохолни пијалаци – пишува во образложението на законот изготвено од ресорното министерство.