Проценките на академикот се дека нашата Централна банка има механизми за да ја држи инфлацијата под контрола.

Растот на цените кај нас е наметнат од светските збиднувања и скокот на цените на енергенсите, смета академик Таки Фити. Вели дека тоа се должи на заживувањето на економиите кои бараат повеќе енергија и на определбата да се користи зелена енергија која е поскапа.

Проценките на академикот се дека нашата Централна банка има механизми за да ја држи инфлацијата под контрола.