Одлуката на претседателот на САД, Доналд Трамп, за да ги ублажи големите увозни даноци на главните трговски партнери, предизвика реакции и вети дека ќе се одмазди.

RT  направија интервју со економистот Александар Катеб за да разберат како би можело да биде штетна оваа политика.

Тој изјавил “Многу е невообичаено да се објават еднострани мерки како овие, кои не се насочени кон одредена земја како Кина, туку сите трговски партнери”-

“Не е изненадување што овие важни економски партнери на САД ги искажуваат своите загрижености и зборуваат за компензаторни мерки за мерките што ги најави Доналд Трамп”- рекол Александар

Минатата недела Трамп објави дека САД ќе наметнат тарифа од 25 отсто за увоз на челик и 10 отсто тарифа за увоз на алуминиум. Канада и Европската унија веднаш предупредија дека тарифите ќе бидат исполнети со брзи контрамерки. Кина слично рече дека нема да “седи настрана” и ќе ги преземе “неопходните мерки”.

Катеб, кој е стратешки советник за владите, финансиските институции и нефинансиските корпорации, рече дека спроведувањето на овие контрамерки ќе зависи од она што е откриено од администрацијата на Трамп.

“Тешко е за Канада и Мексико, кои се блиски партнери и сојузници на САД, за да дознаат дека се насочени кон овие мерки. Тоа оди против договорот NAFTA и ќе го направи многу тешко за САД да напредуваат да се справат со овие земји “.

Тој додал дека ова е случај и за ЕУ и Бразил, кои извезуваат важни количини на челик во САД.

Според Kateb, зголемениот конфликт над трговските тарифи САД-ЕУ, исто така, би можел да влијае на политиката на Западот кон Русија. “Кога има поголем јаз меѓу САД и ЕУ во врска со санкциите наметнати на Русија, ова ќе ги засили силите внатре во ЕУ, кои се залагаат за откажување од санкциите за Русија”.

Катеб објасни дека политиката на Трамп “оди против националниот интерес на САД и ова е највпечатлива карактеристика. Имаме американски претседател кој е способен да ги жртвува националните интереси на неговата земја во корист на некои домашни политички придобивки. Ова е сосема лудо.