Производителот на електрични возила „Тесла“ ќе добие една милијарда евра субвенции од германскиот буџет за изградба на фабрика за батерии во предградие на Берлин, објави „Бизнис инсајдер“.

Субвенциите, дел од државната поддршка за 11 компании чии активности се поврзани со автомобилски батерии во таканаречениот „важен проект од европски интерес“, ќе бидат исплатени од федералната влада и регионалната држава Бранденбург, објави Ројтерс, повикувајќи се на „Бизнис инсајдер“ повикувајќи се на извори од германската влада.

Елон Маск, шефот на Тесла, во ноември минатата година објави план за изградба на фабрика што ќе започне со работа на 1 јули 2021 година со годишно производство од 500.000 автомобили.

Планот на американската компанија е да расчисти 300 хектари земја засадена со 92 хектари шума, но конечното одобрение го дадоа локалните власти, кои се соочија со замерки од еколошките здруженија.

Тесла има две мега-фабрики во САД и една во Шангај, Кина.