Американски федерален судија и наложи на Тесла АД да плати отштета од над 130 милиони американски долари на поранешен работник, откако беше откриено дека бил изложен на расно непријателска работна средина, објави Волстрит Журнал.

Судијата рече дека компанијата не презела разумни чекори, така што Овен Дијаз, договорен работник кој бил вработен како оператор на лифтови во фабриката Тесла во Фримонт во 2015 и 2016 година, бил расно злоупотребуван.

Во порака до вработените објавена од Тесла на својата веб -страница, производителот на автомобили рече дека судењето се однесува на расни навреди што се случиле во фабриката и расистички графити во бањите. Исто така, беше кажано дека, три пати кога Дијаз се пожалил на малтретирање, компанијата Тесла интервенирала и се погрижила да бидат преземени мерки.

Тесла: Воведовме некои промени

„Иако силно веруваме дека овие факти не ја оправдуваат казната изречена од судот во Сан Франциско, ние признаваме дека 2015 и 2016 година не беа совршени“, рече Тесла.

Пред да започне судењето, судијата Вилијам Орик ги отфрли обидите на Тесла да го исклучи поротникот од поротата, велејќи дека верува оти обидот бил расно заснован и намерно дискриминаторски.

Тесла рече дека направи промени откако Дијаз работеше во фабриката во Фремонт, вклучително и тимови посветени на истражување на поплаките на вработените и осигурување дека вработените имаат еднакви можности во компанијата. Минатата година, производителот на автомобили откри во својот прв извештај за расната разновидност дека Афроамериканците сочинуваат четири проценти од првите позиции на Тесла и десет проценти од работниците.