ThyssenKrupp ќе бара нови партнери за производство на челик по укинувањето на планираното спојување со индискиот гигант Tata. Германскиот челичен гигант ги наведува “континуираните грижи” на Европската комисија за нејзините промени во плановите и вели дека ќе намали 6.000 работни места – вклучувајќи 4.000 во Германија – како дел од структурните реорганизации кои треба да го направат нивниот бизнис попрофитабилен. Акциите на ThyssenKrupp се зголемија за 27 отсто откако се рашири веста за напуштеното спојување и пропаѓањето на преговорите со индискиот индустриски гигант Tata, и покрај тоа што компанијата објави дека не очекува да оствари профит во 2019 година.