На светските берзи цената на нафтата минатата недела се зголеми за повеќе од три проценти, втора недела по ред, како резултат на нарушување на производството во Либија и индикација за намалување на залихите во светот.

На лондонската берза, цената на барелот се зголеми за 3,6 отсто минатата недела, на 67,20 долари, додека на американските берзи барелот порасна за 3,1 отсто, на 63,60 американски долари.

Порастот на цените минатата недела предизвика неколку вести, меѓу другото, за затворањето на нафтеното поле Ел Феел во Либија, кое произведува 70.000 барели дневно. Оваа земја, пак, произведува еден милион барели дневно, но со големи осцилации поради немирите.

Поддршка на цените даде изјавата на саудискиот министер за енергетика, Калид ал-Falih, кој рече дека очекува дополнително намалување на глобалната залихи, рече дека договорот на водечките производители за ограничување со снабдувањето заради намалување на глобалните залихи ги носи посакуваните резултати.

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и други производители, вклучувајќи ја и Русија, го намалија производството од јануари 2017  на 1.800.000 барели дневно, или околу 2 отсто од глобалното производство. Меѓу другото, минатата недела беше објавно од SEEbiz дека акциите во САД опаднале за 1,6 милиони барели.

Нема сомневање дека пазарот на нафта се враќа во рамнотежа. Многу агенции забележаа пад на залихите, па дури и во САД, и мислам дека овој тренд ќе продолжи во текот на 2018 година, рече саудискиот министер.

Заедно со производството, извозот на САД порасна, достигнувајќи 2 милиони барели дневно минатата недела, на рекордно ниво.