На светските пазари цените на нафтата се зголемија во втората недела од новата година за повеќе од 3 проценти и достигнаа највисоко ниво во последните три години, благодарение на намалувањето на нерамнотежата помеѓу понудата и побарувачката.

На пазарот во Лондон, цената на барелот нафта порасна за 3,3 проценти на 69,87 долари, додека барелот на американскиот пазар се зголеми за 4,7 отсто на 64,30 долари.

Ова се највисоките нивоа на цени од крајот на 2014 година, а нивниот раст е поддржан од проценките дека понудата и побарувачката наскоро може да се избалансираат.

Организацијата на земјите-извозници на нафта (ОПЕК) и некои производители надвор од овој картел, вклучувајќи ја и Русија, од јануари минатата година се обидуваат да го намалат своето производство преку балансирање на понудата и нешто послабата побарувачка.

Нивниот договор за намалување на производството за 1,8 милиони барели дневно ќе трае најмалку до септември, а можеби и до крајот на оваа година.

Ова ќе биде одлучувано наскоро, рече рускиот министер за енергија Александар Новак минатата недела, посочувајќи дека вишокот на пазарот се намалува, но понудата и побарувачката сè уште не се избалансирани.

Поддршката за цените е обезбедена и од силниот економски раст на најголемите светски економии, што треба да предизвика посилна побарувачка за “црното злато”.

Дополнително, цените беа поддржани од податоците минатата недела за неочекуваниот пад на производството и залихите во САД.

Производството падна на 290.000 барели дневно до 9,5 милиони барели на ден, според податоците на владата, додека аналитичарите очекуваа да ја надмине границата од 10 милиони барели дневно и да дојде поблиску до ниво од она што во моментов се одржува само во Русија и Саудиска Арабија.

Во САД минатата недела суровата нафта се намали за речиси пет милиони барели на 419.5 милиони.

15.01.2018