nafta 1Цените на нафтата во понеделникот на меѓународните пазари паднаа под 40 долари, откако се поизвесно е дека Иран во краток рок нема да се приклучи на иницијатива координирана замрзнување производство.

На лондонскиот пазар цената на суровата нафта падна за 1.19 $ во однос на претходното затворање на 39,2 $. На американскиот пазар цените на нафтата паднаа за 1.13 $ и изнесува 37,37 $.

“Цените на нафтата падна откако Иран соопшти дека ќе се приклучат на замрзнувањето на производство само кога ќе го достигнат нивото од четири милиони барели дневно”, изјави аналитичарот на PVM Oil Associates Tamas Varga.

Од Morgan Stanley предупредуваат дека забавувањето на глобалната економија и високото производство ќе спречи остар пораст на цените на нафтата и повторно ќе се зголеми загриженоста во врска со побарувачката.

“Се чини дека цените на нафтата го допреа дното, но најверојатно ќе останат пригушени до крајот на оваа година и ќе почнат со нагорен тренд во 2017 година”, забележуваат од Morgan Stanley.