Турција ги зголеми даноците за гориво за 200 отсто, во потег што може да ги поттикне инфлаторните притисоци и дополнително да ги притисне буџетите на домаќинствата. Новата акциза за различни категории горива, вклучително и бензин и дизел, е објавена во службениот весник на Владата.

Зголемувањето ќе помогне да се покријат финансиските потреби за реконструкција на областите погодени од земјотресот и ќе му овозможи на турското Министерство за финансии да одржи висок проток на резерви, се вели во соопштението на Министерството за финансии. Според владините проценки, земјотресот предизвикал штета од над 100 милијарди долари. Сепак, оваа одлука се очекува да ја поттикне инфлацијата, која моментално изнесува 38 отсто годишно, во комбинација со слабеењето на лирата и плановите на владата да ги зголеми трошоците за да ги исполни своите предизборни ветувања.

Новиот предлог-закон се обидува да надомести дел од товарот на фискалната политика со отстранување на корпоративните даноци и удвојување на данокот за автомобили за оваа година. Веќе се воведени низа даночни зголемувања за различни производи за широка потрошувачка, објави Маниривју во соработка со Блумберг.