Турција стана најголемиот увозник на руски енергенси во западната хемисфера, откако европските земји го прекинаа најголемиот дел од увозот на нафта и гас од Русија поради инвазијата на Украина која започна во февруари 2022 година.

Кина и Индија увезоа повеќе нафта од Русија отколку Турција, но Анкара заштеди повеќе од нив благодарение на близината на Турција до руските пристаништа.