Во вторникот, турската централна банка промени некои од своите регулативи за да ги обесхрабри штедачите да се префрлат на странски валути и да го намали притисокот врз лирата по завршувањето на агресивниот циклус на зголемување на стапката овој месец, објави „Bloomberg“.

Централната банка ги поскапи депозитите во тврда валута за комерцијалните заемодавци додека ги олеснува задолжителните резерви на некои поврзани сметки во странска валута, како дел од програмата за штедење поддржана од владата, дизајнирана да ја зголеми турската лира.

Централните банкари подготвуваат дополнителни мерки за зајакнување на заштедите во локална валута и помагаат да се пренесе каматата во економијата по завршувањето на циклусот на затегнување минатата недела, кога основната стапка достигна 45%.

Лирата беше малку променета во почетокот на тргувањето во вторникот, откако ослабе за околу 3% во однос на доларот од почетокот на месецот.

Мерките следеа по намалувањето на каматните стапки на фиксните депозити во лири, што може да ги поттикне домашните штедачи да бараат алтернативи бидејќи се очекува инфлацијата да забрза над 70% во наредните месеци.

Локалните заемодавци сега ќе треба да издвојат повеќе пари за депозити и акционерски фондови деноминирани во странска валута, објави централната банка на својата веб-страница. Покрај постојните правила за задолжителна резерва, дополнителниот сооднос за сметките, кој мора да биде во лири, е двојно зголемен на 8%.

Регулаторот, исто така, ги заостри барањата за поврзаните девизни штедни сметки во период од шест месеци, намалувајќи го коефициентот на задолжителната резерва на 25% од 30%. Според механизмот, штедачите на лири можат да се заштитат од девалвација со добивање на компензација гарантирана од државата за секоја амортизација што ја надминува каматата на сметките.

Според економистите во „QNB Finansbank“, мерките делумно меѓусебно ќе се неутрализираат, а според нив нивното нето влијание ќе биде да се повлече дел од вишокот ликвидност од системот.