Турските банки го избегнаа трансферот на криптовалути со презентирање физички единици злато преку блокчејн платформа, развиена од истанбулската банка за расчистување, порамнување и старателство (Такасбан).

Приватна криптовалута, наречена BiGA, е еквивалентна на еден грам злато во трезорите на берзата во Истанбул.

Платформата на блокчејн со BiGA и системот за трансфер на злато служат за извоз, амортизација и трансфер на дигитални средства и вклучуваат можности за интеграција, порамнување, мониторинг и известување.

Банките кои учествуваат во проектот и прават трансфери во реално време на единиците на Бига преку мрежата вклучуваат владини позајмувачи како Зират и Вакиф, Гаранти ББВА, Албарак Турк, Кувејт Турк и Зират.

Во иднина, системите ќе бидат проширени на крајните корисници преку апликации за мобилни паричници обезбедени од банките учеснички.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк