Кинеските ренимбини (јуани) паднаа на најниско ниво за една деценија, паѓајќи 0,2% на 7.0749 во однос на доларот.

Валутата деноминирана кон доларот се тргува во опсег утврден од кинеската влада, а на почетокот на овој месец неговата вредност беше намалена во борбата против додадените царини на Трамп.

Овој потег значи дека американските извозници во Кина ќе го почувствуваат товарот на пониската валута, бидејќи стоките ќе бидат поскапи за продажба.

„Слабоста на јуанот ќе направи малку за да ги охрабри кинеските извозници и да помогне во неутрализирањето на некои ефекти од американските царини“, рече Марк Вилијамс, економист за азискиот регион во „Капитал економик“. Но, ние сме надвор од моментот кога движењето на курсот е фундаментално различно за американските производители кои извезуваат во Кина “.

„Побарувачката во Кина за американски производи веќе опадна“, додаде тој.

Индексот Сен Сенг во Хонг Конг падна за 0,8%.

Кинескиот монетарен потег на почетокот на овој месец го дозволи падот на валутата и ги спушти пазарите. Акциите паднаа повеќе од 2%, а кинеската влада ја обвини протекционистичката политика за својата одлука.

Во исто време, владата рече дека „има искуство, доверба и можност да го задржи курсот на јуанот во основа стабилен на разумно и урамнотежено ниво“.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк