Укинувањето на роамингот за земјите од Западен Балкан одамна не е само економско прашање, туку е и политичко. Долго време има иницијатива за потпишување на договор за земјите од Западен Балкан за укинување на овие давачки, но засега е најсигурно дека договорот ќе биде парафиран од Србија, Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, земји кои постигнаа договор за намалување на цените на роаминг пред неколку години.

Кон тој договор требаше да се приклучат и Албанија и српската покраина Косово, а сега се зголемуваат надворешните притисоци за да се согласат со тоа.

– Во април следната година во Белград ќе се одржи самитот и Европската комисија ќе очекува потоа да се потпише договор за укинување на роаминг трошоци за Западен Балкан – изјавува за “Новости”, министерот за телекомуникации на Србија Расим Љајиќ.

Имаме договор меѓу четирите земји, но во Западен Балкан ние ги подразбираме и Албанија и Косово. Потоа треба да се види дали тоа ќе се укине роамингот за Србија, Македонија, Босна и Црна Гора или ќе се чека да се потпише договор за целиот Западен Балкан, во април. Секако, во тоа прашање има и аспекти косовската политика и статусот на покраината. Една идеја е да се потпише договорот само за овие четири земји. Тоа практично би значело дека роамингот ќе биде укинат во летото 2021 година.

Според министерот Љајиќ, ќе се бара рок од две години за адаптација и подготовка кога станува збор за целосно укинување на роамингот. За овие четири земји, тоа може да се направи релативно брзо, но тоа е политички контроверзно прашање за другите.

Сепак, сигурно е дека операторите во нашата земја не се брзаат многу со укинување на роамингот, бидејќи е јасно дека тоа е добра заработка за нив.