Киев беше принуден да купува скапи гасови од Европа откако руското државно претпријатие Гаспром ги прекина договорите со Украина и одби да го испорача горивото во март. Сега, Украина бара Русија да ја плати разликата во цената.

Според оперативните податоци, просечната пондерирана цена на гасот од европските добавувачи во март годинава ја надмина ла цената на гасот од Газпром (по неговото намалување во согласност со одлуката на Стокхолмската арбитража) за 33,9 проценти. Сето ова преплатување Киев  ќе го  наплати  од Гаспром.

Комерцијалниот директор на нафтогас Јуриј Витренко изјавил дека поради недостаток на гас во Украина, земјата била принудена да купува гас од Европа четирипати повеќе од цената на Гаспром.

Минатата недела Гаспром објави дека е принуден веднаш да го прекине договорот со украинскиот Нафтогас за снабдување и транзит на природен гас. Оваа одлука била донесена откако арбитражата во Стокхолм им наредила на Нафтогаз да плати  2 милијарди долари на  Гаспром, додека наредувајќи ја руската компанија да го надомести Нафтогаз на 4,67 милијарди долари.

Заменик-претседателот на Газпром, Александар Медведев, изјави за новинарите дека компанијата нема да испрати испораки на природен гас на украинскиот “Нафтогас” до 1 март, затоа што страните не постигнале договор .

Договорот за гас-транзит меѓу Русија и Украина истекува во 2019 година, а Москва постојано предупредува  дека Украина ќе го изгуби својот статус како клучен транзитен центар. Русија сака да ја замени Украина со проширувањето на постојниот гасовод “Норд стрим”, кој пумпа гас од Русија во Германија и натаму во Европа.