Украинските власти започнаа со одземање на средствата што им припаѓаат на рускиот гасен гигант “Газпром”, наведувајќи го наводното непочитување на одлуката на арбитражниот суд во Стокхолм.

“Според сегашните околности, украинската влада иницира акција со цел да се опорави казна од … Газпром”, се вели во изјавата на украинската влада во изјавата објавена на официјалната веб-страница. Таа, исто така тврди дека овој потег бил спроведен во согласност со одлуката на судот во Стокхолм и вклучува собирање на парична казна од руската компанија поради нејзиното наводно кршење на украинското антимонополско законодавство.

 

Шведското арбитражно тело првично донесе одлука за тригодишниот спор меѓу “Газпром” и украинската енергетска компанија “Нафтогас” уште во декември 2017 година. Политиката на судот го спречува дури и да признае дека посредува во случај, поради што е невозможно да се добие сопствена сметка на конечната одлука. Двете енергетски компании, кои се спротивставуваат, го добиваат исходот, првично и двете страни бараа победа во случајот.

На крајот од февруари, истиот суд им нареди на Гаспром да го компензира “Нафтогаз” за 4,6 милијарди долари за она што тој го смета за изгубен профит од транзитот на рускиот гас во Европа.

Правната битка меѓу двете енергетски компании во Арбитражниот институт на Стокхолмската стопанска комора се одвива  од јуни 2014 година. Тврдењата на Гаспром се однесуваат на парични казни за недоволно повлекување и користење на гас од страна на украинската страна, во согласност со “преземи или плати”- правило. Рускиот гасен гигант, исто така, побара исплата на долг за гас доставен до Украина помеѓу мај и јуни 2014 година.
Нафтогаз се заложи за ретроактивна промена на цената на гасот, надоместокот за преплатување и укинувањето на забраната за препродавање на рускиот гас. Судот на крајот задоволи некои од барањата на украинската компанија, особено со поставување на минимален износ на гас што Нафтогаз мора да го купи од “Газпром” годишно (од 2018 година) со обем кој е 10 пати понизок отколку во оригиналниот договор. Во исто време, тој исто така го задолжи Гаспром да плати за транзит на рускиот гас преку украинската територија помеѓу 2009 и 2017 година, иако гасот воопшто не беше транзитиран во тој период.
Шефот на Гаспром, Алексеј Милер, потоа ја нарече одлуката на судот “асиметрична” и “многу политички мотивирана”. Судот ја оправда својата одлука со повикување на тешка економска ситуација во Украина.