Почнувајќи од денеска, Украинската централна банка ги отстранува ограничувањата за продажба на девизи во готовина и олеснува некои други ограничувања за тргување со валути. Ова го изјави менаџерот на финансиската институција, Андриј Пишниј, цитиран од Ројтерс.

Тој во објава на Фејсбук напиша дека сегашните ограничувања се една од причините за ширењето меѓу официјалниот и неофицијалниот курс на украинската валута.

Гувернерот на украинската централна банка изјави дека промената ќе го намали јазот меѓу овие девизни курсеви. Накратко, ова ќе ја зајакне стабилноста на девизниот пазар“, напиша Пишниј.

Тој рече дека на украинската агенција за извозни кредити ќе и биде дозволено да врши плаќања во странство за да ги исполни договорите за осигурување со странски компании. „На овој начин ќе обезбедиме можност за осигурување од ризик за да ја обезбедиме безбедноста на поморството и да помогнеме за стабилноста на поморскиот транспорт дури и во време на војна“, рече централниот банкар.

Шефот на централната банка, исто така, најави дека олеснувањето на ограничувањата ќе им овозможи на Украинците да испраќаат пари во странство за здравство и образование.