Италијанскиот банкарски лидер Уникредит објави дека ги преполови средствата предвидени за дополнителни надоместоци на нивните врвни менаџери за 2020 година, во согласност со инсистирањето на Европската централна банка за „драстично“ намалување на премиите во случај на пандемија.

Вкупниот износ на бонуси на 1.063 извршни директори вклучени во групата таканаречени „управувачи со материјален ризик“ е намален на 65 милиони евра наспроти 122 милиони евра за 2019 година, се вели во официјалното соопштение на веб-страницата на банката. Исто така, се наведува дека дополнително ќе се намалат платите на високите менаџери.

Објавата на Уникредит е уште еден доказ за трендот на ограничување на плаќањето на банкарите во еврозоната по бурната година одбележана со пандемијата КОВИД-19. Германската Дојче банка веќе отстапи од плановите за „премија“ на своите вработени за повеќе од 2 милијарди евра, откако ЕЦБ се спротивстави на износот.

Уникредит исто така објави дека новиот извршен директор Андреа Орсел ќе добие максимален износ на бонуси вклучени во неговиот договор за 2021 година, без плаќања врзани за финансиските резултати на банката. Од 2022 година наваму, Орсел ќе добие комбинација на фиксни и дополнителни надоместоци поврзани со развојот. Уникредит потврди дека нема да го обештети новиот лидер на банката со какви било суми за да компензира за десетици милиони долари одложена премија изгубени откако го напушти претходниот работодавач, УБС.

Уникредит одлучи во јануари да го назначи Орсел за извршен директор за да го замени Жан-Пјер Мустиер во оставка. Французинот заминува поради несогласувања со членовите на банкарскиот одбор за неговата предложена стратегија за развој. Педесет и седумгодишниот Орсел ќе ја преземе функцијата на 15 април, повеќе од две години по напуштањето на групацијата УБС за да му се придружи на Банко Сантандер. Договорот пропадна поради несогласување со висината на неговата исплата.

Од „Уникредит“, Орсел ќе добие премија во акции во 2021 година. Доверителот не открива детали за фиксната дополнителна награда за лидерот. Банкарската политика е да им исплати на извршните директори бонуси од 200% од нивната фиксна плата.

„Уникредит“ објави дека седумте врвни менаџери на банката, решиле доброволно да се откажат од премијата за 2020 година, по отказот на Мустиер, кој исто така врати 25% од приходите добиени во 2020 година и платата.

Француската Сосиете eraенерал ќе ги намали бонусите на своите инвестициски банкари за околу 20% откако ги зголеми загубите во трговијата за време на турбуленциите на пазарот во 2020 година. Кредит Свис го намали за 7% вкупниот износ на средства предвидени за премии. Инвестицискиот банкарски тим на Групацијата УБС ќе добие за 20% повисоки дополнителни надоместоци поради регистрирани добивки од добивки од прометот на пазарот.