Банката „Opportunity banka“ денес ја смени сопственичката структура, а покрај сегашниот единствен сопственик „Американска можност за трансформација на инвестиции“, сопственици станаа и две банки со седиште во Германија и две правни лица со седиште во Луксембург и Холандија, соопшти Народната банка на Србија. за промена на сопственичката структура.

Промената, што подразбира стекнување сопственост во банката, и која овозможува пет или повеќе проценти од правата на глас, е дозволена само со претходна согласност од Народната банка, објаснува Народната Банка на Србија.

Влезот на реномирани инвеститори во банкарскиот сектор на Република Србија, како што се споменатите правни лица, е уште една потврда за перспективата, довербата и привлечноста на домашниот банкарски сектор, како и за резултатите на Народната банка на Србија во обезбедувањето макроекономска стабилност се вели во изјавата на НБС.

Централната банка е особено задоволна од фактот што овие правни лица ја признаа Република Србија како привлечна дестинација за инвестирање и без оглед на отежнувачките околности предизвикани од вирусот „ковид-19“, и дека во овој случај планот е да се насочат кон клиентите на оваа банка за микрофинансирање. како и претходно, фарми, микро и мали претпријатија, вклучително и претприемачи, пензионери и клиенти со ниски примања.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк