Од почетокот на годината банките во Хрватска ги затворија своите 34 филијали, па нивниот број падна на само 812. Пред пет години банкарската индустрија имаше околу илјада филијали, пред десет години ги имаше точно 1.227, пишува Вечерњи лист.

Оттогаш нивниот вкупен број е намален за една третина! Тоа е глобален тренд, бидејќи огромното мнозинство од трансакциите со банките се префрлија на Интернет, а неодамна и на мобилното банкарство. Германците, кои се големи љубители на готовината меѓу ретките во Европа, протестираат против укинувањето на експозитурите, а исто така ја опсипуваат локалната Дојче банк со поплаки овие недели бидејќи најави дека ќе ја затвори речиси секоја друга експозитура на Пошта. Банка, наследник на германските пошти, до средината на 2026 година.

Затворањето на филијалите особено ја погодува постарата популација, која претпочита да користи готовина и не сака да плати онлајн. Истражувањето спроведено од „Економист“ во 2021 година покажа дека мнозинството банкари од висок ранг веруваат дека моделот на филијалите ќе биде „мртов“ до 2026 година, а банките не се ни обидуваат да ја спречат смртта на филијалите бидејќи нивното затворање ги намалува нивните оперативни трошоци, пишува Вечерњи лист.