Експертите за безбедност од компанијата Proofpoint објавија дека детектирале нов вирус – Vega Stealer, кој им се заканува на корисниците на Google Chrome и други популарни пребарувачи.

Со помош на малициозен софтвер, сајбер-криминалците крадат податоци од банкарски картички и други важни информации. Vega Stealer е модифицирана верзија на вирусот August Stealer откриен во декември 2016 година.

 

Се дистрибуира преку е-mail и испраќа паразити на зачуваните лозинки, документи и доверливи информации на Google Chrome, Firefox, Skype и Opera. Често вирусот доаѓа во порака од некоја голема компанија со прилог во форма на документ “short.doc”.

Вториот вклучува малициозни макроа кои го отвораат Vega Stealer. По инфицирањето на компјутерот, вирусот ја скенира работната површина на жртвата, краде важни податоци и ја испраќа до напаѓачите на далечински сервери. Експертите уште еднаш ги советуваат, корисниците да бидат внимателни кога отвараат непознати и сомнителни mail пораки.