Хрватската централна банка апелира до граѓаните да внимаваат на банкнотите на евра кои се обоени и често се наоѓаат во последно време. По воведувањето на еврото, околу 93 отсто од депозитите се во таа валута. ЦНБ особено ги предупредува граѓаните да внимаваат доколку имаат делумно или целосно обоени банкноти, бидејќи можно е да потекнуваат од ограбени банкомати.

Оштетените банкноти во оптек на пари не се невообичаени, пишува Н1 Хрватска. Само оваа година ЦНБ замени банкноти од 120.000 евра во вредност од речиси три милиони евра. Најчести штети се од дамки, пожар, поплави и солзи. Можна е размена во банка или ФИНИ, но со важен услов, пренесува ХРТ.

 

 

„Несоодветните евро банкноти, за кои претходно беше утврдено дека се автентични, се примаат и се заменуваат, доколку носителот покаже повеќе од 50 отсто од таа банкнота“, велат од ФИНА за ХРТ. За да се намали штетата, некои земји воведоа банкноти направени од полимерни материјали. Евра банкнотите, како и повеќето валути, се направени од памук, па во моментов нема иницијативи за нивно „пластифицирање“.